Napravljena je 2005. godine zbog potreba stanovništva koje ljeti boravi na području Prokoškog jezera

stop view
/
   Najvisočija u Evropi
   ozio_gallery_fuerte
   Ozio Gallery made with ❤ by turismo.eu/fuerteventura

   Na području općine Fojnica ima 11 džamija, 22 mesdžida te dvije tekije nakšibendijskog tarikata u kojoj fojnički vjernici obavljaju svoje vjerske obaveze.

   U današnje vrijeme kako domaćim tako i stranim turistima i posjetiocima koji dolaze u Fojnicu, najinteresantnija džamija je ona na Prokoškom jezeru, koje se nalazi na 22 kilometra udaljenosti od samom grada.

   – Nalazi se na 1.666 metara nadmorske visine, što je čini džamijom na najvećoj nadmorskoj visini u Evropi. Napravljena je 2005. godine zbog potreba stanovništva koje ljeti boravi na području Prokoškog jezera. Vremenom je postala prava atrakcija za turiste koji dolaze iz arapskih zemalja. Džamija je malih dimenzija. Energija koja se koristi za osvjetljenje džamije, njene munare i kandilja se dobija od solarnih panela postavljenih na krovu džamije – objašnjava za Faktor kordinator za religijski turizam u Fojnici, Harun Pašalić.

   Vakifi ove džamije u kojoj se svake godine u mjesecu julu organizuje i uči mevlud šehidima Fojnice su rahmetli hadži Salih Čabaravdić i njegova supruga hadži Ferida hanuma Čabaravdić.


   Faktor.ba


   Registracija
   Zapamti me
   Zaboravljeno korisničko ime  Zaboravljena lozinka