Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je podstakao ummet na NOĆNI NAMAZ, pa je rekao: „Najbolji post nakon mjeseca Ramazana je post Allahova mjeseca Muharema, a najbolji namaz nakon obaveznog (Farza) je noćni namaz.“ (Sahih Muslim 2/821)

Noćni namaz


Noćni namaz ima svoje adabe od kojih su:

Prilikom noćnog počinka zanijetiti da ćemo klanjati noćni namaz,
otpočeti noćni namaz sa dva kraća rekata,
ako se pridrijema prekinuti i  vratiti se u postelju,
klanjati onoliko koliko smo u stanju,
i završiti noćni namaz sa vitr-namazom.

Koliko rekata ima Noćni Namaz ?

Broj rekata nije ograničen, tako da mozžemo klanjati koliko želimo a najmanje 2 rekata - mada je se preče čuvati prakse Allahovog Poslanika salallahu alejhi ve sellem koji je 11 ili 13 rekata (Sa Vitr-om).

Prenosi se od Aiše Radijallahu anha, da je rekla: "Allahov Poslanik salallahu alejhi ve sellem nakon što bi klanjao Jaciju Namaz pa do zore, klanjao bi 11 rekata. Selam je predavao nakon svaka 2 rekata i klanjao bi jedan rekat vitra (sahih)

Kako se Nijjeti (Namjerava) za Kijamul Lejl - Noćni Namaz ?

Nijjet se čini u srcu (Da se želi obaviti Kijamul Lejl u ime Allaha), znači kao i za sve ostale ibadete, a Allah zna šta je u našim srcima.

Kako se klanja noćni namaz 

Noćni namaz se klanja na isti način kao što se klanja npr. sabahski sunet. Nakon dva rekata se preda selam. Potom se može klanjati još dva rekata…. Sve do dvanaest rekata (ili više), i na kraju klanja se jedan rekat, vitr (ukoliko se nije klanjao nakon jacije namaza) kao sto je bila praksa Poslanika, sallallahu ‘alejhi we sellem.


Pročitajte još: 

 

Obrada: MojUmmet.com


Registracija
Zapamti me
Zaboravljeno korisničko ime  Zaboravljena lozinka