Šejh Muhammed Hasan na jednom od svojih predavanja je rekao: „Jedan od mojih prijatelja, koji inače radi kao doktor u jednoj od bolnica u Egiptu, ispričao mi je sljedeći slučaj: „Šejh Muhammede, tako mi Allaha, tokom dugogodišnjeg rada u bolnici, ovakav slučaj nisam vidio niti čuo za nešto slično.

kuran 864x400 c


Doveli su nam čovjeka starijeg od 60 godina, a koji je bio hafiz Kur'ana. Kad sam ušao kod njega u sobu da mu objasnim način same operacije, vidio sam starca bijele brade i izrazito svijetlog lica, kao da svjetlost izbija iz njegovih obraza. Kad smo ga pripremili za operaciju i kad smo mu obukli ogrtač u kojem ćemo ga operisati, počeo je da plače.

Začudili smo se, a ja sam mu se obratio riječima: „Zašto plačeš, pa ti si od nosilaca Kur'ana, naš imam, čemu suze?“ On nas pogleda i reče:„Tako mi Allaha, ja ne plačem što se bojim operacije ili smrti, nego plačem jer su mi rekli da će operacija da traje oko četiri sata.“ Rekao sam mu: „Da, možda čak i šest sati, ali zašto plačeš ako te nije strah od operacije?“ Dedo hafiz odgovori: „Plačem, jer ću za to vrijeme biti spriječen da proučim moj svakodnevni dio Kur'ana koji učim, jer ja svaka tri dana proučim čitav Kur'an, znači svaki dan po 10 džuzeva, a operacija od šest sati će mi oduzeti dosta vremena, pa me toga strah!“

Pogledao sam dedu i oborio pogled, osjetio sam neku tjeskobu u
prsima, starac ispred mene bolestan, ide na operaciju, a plače jer će propustiti da prouči nekoliko džuzeva u 5-6 sati, a ja? Ja zdrav, mlad, 'ubijam se' od dosade, Kur'an uzmem jednom ili dva puta sedmično.

Osjećao sam se tako malim.
Kao da se dedo hafiz malo zamislio, pa mi reče: „Doktore, imam za tebe jednu molbu, ako može da prije operacije klanjam dva rekata i da me ostavite u operacijskoj sali na krevetu čitav jedan sat kako bih ja započeo svoje svakodnevno učenje Kur'ana, a onda nakon tog sata, dajte mi anesteziju i počnite sa operacijom.“

Rekao sam da nema nikakvih problema. Dedo hafiz je klanjao, legao na operacijski stol, zažmirio i počeo da uči Kur'an, a učio je naglas. Nakon sat vremena, doktor je prišao i dao mu anesteziju i dedo je klonuo čitavim tijelom, pao je u nesvijest. Doktori su prišli i počeli sa operacijom.

Tako mi Allaha, tokom cijele operacije, ovaj dedo je učio Kur'an naglas, nije prestajao. Svo vrijeme dok je trajala operacija dedo je učio Kur'an kao da je budan.“

SubhanAllah, kad je srce vezano za Kur'an jezik sluša ono što mu se nalaže iz srca, a ostali dijelovi tijela su kao poslušna vojska tom kralju srcu.
Allahov Poslanik, s.a.v.s., je rekao: „U čovjekovom tijelu ima jedan
organ, ako je on zdrav čitavo tijelo je zdravo, a ako je on pokvaren čitavo tijelo osjeća nesanicu, zaista je to srce“. (El-Buhari i Muslim)


Saudin Cokoja, iz knjige "Oživimo srca, oplemenimo duše"


Registracija
Zapamti me
Zaboravljeno korisničko ime  Zaboravljena lozinka

Dućan

Mumtaz kana za cratnje po tijelu

4,50 KM

5,00 KM

-10% Off

Čurekot krema za njegu lica - 50gr

8,95 KM

9,95 KM

-10% Off

Mast za reumu i mišiće - 50gr

8,95 KM

9,95 KM

-10% Off

Kana za kosu s prirodnim biljem - 100 gr

3,90 KM

5,00 KM

-22% Off