Jedinstvo islamskog ummeta

U terminološkom smislu ummet je zajednica muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu i državnu pripadnost. U jezičkom smislu ovom se riječi označava skupina, zajednica, sljedbenici.

Ummet je bilo koja zajednica koju veže neka zajednička komponenta i osobina, bez obzira na vrstu i broj tih zajdničkih komponenti. To je smisao i značenje ummeta na kome su se složili arapski lingvisti i naša islamska civilizacija.

Jedinstvo islamskog ummeta je jedan uzvišeni cilj u čije su ostvarivanje ulema i učenjaci ulagali mnogobrojne pokušaje od pojave Islama pa sve do danas.

Održane su različite konferencije o muslimanskom ujedinjenju i solidarnosti. Potvrđeno je islamsko jedinstvo sa stanovišta racionalnih i vjerskih razloga. Nažalost, kada dođe vrijeme za konkretno ostvarivanje jedinstva u islamskom svijetu, pojave se različite prepreke za čije je prevazilaženje potrebno mnogo truda, mudrosti i svjesnosti muslimana. Neke od tih ujedinjenih prepreka povezane su sa unutrašnjim razilaženjima u islamskom ummetu. Bez sumnje, kolonizatori i sile željne dominacije su radile na kreiranju faktora razdora među muslimanima jer bi ujedinjenje i uređenost islamskog ummeta dovelo do rasta jedne ogromne i nepobjedive snage koja bi omogućila muslimanima da se efikasno suprotstave miješanju i pljački od strane dominacijskih sila. Mora se imati u vidu da je glavni cilj kolonizatora skretanje islama koji je u svojoj biti progresivna vjera koja se protivi ugnjetavanju i kao takva, uvijek je bila brana nasuprot politici pohlepe dominacijskih sila.

Islamski neprijatelji su upotrebljavali razne metode u cilju sprječavanja muslimanskog ujedinjenja i uređenosti. Oni će iskoristiti bilo koje neslaganje među muslimanima koje će po potrebi i sami inicirati. Kolonizatori koriste nacionalne, jezičke, rasne i bilo koje druge različitosti kao sredstva udaljavanja muslimana jednih od drugih. Bez sumnje, islamski svijet je formiran od različitih nacija, naroda, rasa, kao i vjerskih frakcija. Međutim, ove prirodne razlike ne moraju pričinjavati bilo kakav problem za islamsko društvo.

Savremena historija islamskog svijeta je pokazala da su kolonizatorske sile često podržavale polumuslimane koji su zapravo bili faktori neslaganja i skretanja islamskog ummeta. Oni su se mogli naći pod različitim nazivima, ali je njihova zajednička karakteristika da uvijek predlažu ideje koje se, na ovaj ili onaj način, protive islamskim prvobitnim osnovama i vjerovanjima i dovode do neslaganja. I sada u svijetu postoji mnogo ljudi koji imaju netačne i iskrivljene stavove i predlažu ideje koje u suštini slabe islam i uzrokuju neslaganja u islamskom svijetu. Ovo je samo još jedan od načina kolonizatorskih sila za pojačanje razilaženja i spriječavanje muslimanskog ujedinjenja.

Islam svima upućuje poziv na razmišljanje i sticanje znanja, a od muslimana zahtijeva da tragaju za znanjem i naukom. Znanje i sposobnost pravilnog rasuđivanja će biti prepreka za neslaganja i razmimoilaženja. Nažalost, u sadašnjem trenutku znanje muslimana o međusobnim uvjerenjima i razmišljanjima je veoma slabo. Ovo neznanje pretvorilo se u jednu golemu prepreku sa žestokim posljedicama za islamski svijet.

Iako su postojale određene prepreke koje su rezultirale nepostojanjem praktičnog jedinstva u islamskom svijetu, one su ipak vrlo slabe i lomljive naspram odlučnosti muslimana za postizanjem jedinstva. Naročito je danas pojačno islamsko buđenje što predstavlja znak sve snažnijh težnji islamskog svijeta za saglasjem i ujedinjenjem.

Registracija
Zapamti me
Zaboravljeno korisničko ime  Zaboravljena lozinka

Statistika

 • Članova 115
 • Grupa 1
 • Diskusija 0
 • Albuma 232
 • Fotografija 92
 • Video 11
 • Bulletins 0
 • Ukupno aktivnosti 177
 • Wall Posts 32
 • Događaja 2
 • Muškaraca 63
 • Žena 36
 • Unspecified 16