Posjetiti svetu kuću u svetom mjestu i starom gradu po imenu Mekka, je želja svakog Muslimana i Muslimanke. Obavezna posjeta jednom za života, ako je insan punoljetan (balig), priseban (akil), slobodan, materijalno i zdravstveno u stanju, je jedan od islamskih šarta. 


Hadž svake godine, za više od četrnaest vijekova, donosi Muslimanima svih nacija, rasa, geografskih i kulturnih podneblja, najvrijednije duhovno iskustvo u životu koje se može zamisliti: Takvaluk (bogobojaznost/svjesnost o Bogu). Od kako je Allah pozvao vjernike da obave Hadž, nebrojivi milioni Muslimana, ljudi i žena sa sva četiri dunjalučka ćoška posjetili su ovo sveto mjesto Kabu.

Hadž je u stvari najveći kongres vjernika na zemaljskoj kugli, koji nije vazan samo onima koji su direktno uključeni u njegovo izvršavanje već i za sve druge muslimane. Kur'anska proklamacija "bratstva muslimana" ne smije ostati mrtvo slovo na papiru. Ova prklamacija ne smije ostati samo na golim osjećanjima. Ona se mora realizirati. Hadž je za to najbolja prilika jer Hadž simbolizira "pokret" vjernika ka Allahu, približavanje Njegovoj milosti i zaštiti. Onog trenutka kada hadžije počnu učiti "telbiju", svo biće njihovo se okreće ka Uzvišenom, moleći "magfiret", pokazujući spremnost žrtve Islamu i istrajnosti na tome putu.
Talbija demonstrira hadžijsku spremnost i afirmaciju čvrste vjere u srcu. Pošto je Allah pozvao Svoje sluge da Ga jednom za vrijeme života obiđu, Talbija odražava esenciju tog odgovora i posjete: ispravnost obožavanja Stvoritelja i ne pridružujući Mu nikoga u hvali, moći, a ujedno i da je dolazak na to sveto mjesto vođen iskrenim nijetom, ljubavlju i nadom u oprost od Allaha, Izvora Milosti i praštanja.

Telbija osvješćuje vjernike i upozorava ih da je Allah centar njihove realnosti i jedini izvor pravog značenja i vrijednosti zivota. Svjesni svoje funkcije na dunjaluku, hadzije spremno prihvataju odabranu vjeru i zadovoljno uzvikuju: Odazivamo Ti se o Stvoritelju! Ovdje smo u Tvojoj službi. Naša predaja je samo Tebi,

Tebi koji druga nema, Tebi koji je Jedini vrijedan obožavanja, svake hvale za sve blagodati koje uživamo. Kod Tebe je sva snaga i vlast.
Put na Hadž ima za cilj Allahovo zadovoljstvo. Hadž je duhovno iskustvo i poseban vid obožavanja koji ima potencijal da promijeni ljudsku viziju na cijelu stvarnost u kojoj žive, učini ih čistim i ojača im vjeru u srcu a to im omogući da budu uzorni insani u svemu što kažu i učine. Hadž je institucija u Islama koja je mnogima pomogla da razumiju koncepte Islama u njihovom pravom svjetlu kao što je to slučaj sa Malkomom X. Institucija Hadža će i u budućnosti biti pokretačka snaga internacionalne Islamske zajednice -- Ummeta, koja će vjernicima dati smiraj u dusi i životu a ujedno i novu perspektivu i zagarantovan novi početak u životu. A ko je taj koji ne treba "Novi Početak"?

Hadž je duhovno iskustvo i poseban vid obožavanja koji ima potencijal da promijeni ljudsku viziju na cijelu stvarnost u kojoj žive, učini ih čistim i ojača im vjeru u srcu a to im omogući da budu uzorni insani u svemu što kažu i učine. Hadž je institucija u Islama koja je mnogima pomogla da razumiju koncepte Islama u njihovom pravom svjetlu kao što je to slučaj sa Malkomom X.


Autor: Dr. Zijad Delić

 


Registracija
Zapamti me
Zaboravljeno korisničko ime  Zaboravljena lozinka